Regres… een term die bij een werkgever vast wel bekend is, maar wellicht ook nog wel wat vragen op zal roepen. Wat houdt dit in? Wat moet je doen in geval van regres? En welke kosten kan men verhalen in geval van regres? Deze vragen worden hieronder beantwoord als het gaat om regres bij arbeidsongeschiktheid.
Heel simpel gezegd: regres betekent dat een verzekeraar een schadebedrag verhaalt op de veroorzaker van het ongeval. Ter illustratie: stel een werknemer is onderweg naar zijn werk. Hij rijdt op een voorrangsweg, maar een ander persoon rijdt hem aan doordat deze persoon niet goed op zat te letten. Als gevolg van dit ongeluk heeft de werknemer ontzettende last van zijn rug, nek en heeft hij zijn arm gebroken. Hierdoor kan hij nu niet werken en zit hij voorlopig thuis. Dit is voor de werknemer enorm frustrerend, maar ook de werkgever ervaart hier gevolgen van. Zo mist hij een werknemer met als gevolg dat bepaalde werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden of door andere werknemers opgepakt moeten worden. Daarnaast moet de werkgever of het salaris doorbetalen of een uitkering betalen of hij merkt dit uiteindelijk in zijn premies. Ook moet de werkgever de re-integratiekosten op zich nemen. En dat alles doordat een derde partij niet op zat te letten.
In geval van regres kunnen de kosten die gemaakt worden verhaald worden bij de verzekering van de derde partij. Het is dus belangrijk dat bepaalde gegevens bekend zijn om de regresvordering te starten. Onder andere de volgende gegevens zijn belangrijk hierbij:
Het is niet zo dat regres direct gevorderd moet worden. Vijf jaar na een ongeval vervalt het recht om de kosten te verhalen. Het is wel verstandig om een regresvordering direct na het ongeval te starten, omdat hier soms nog aardig wat tijd in gaat zitten en lang kan duren.
Over het algemeen kan een werkgever volgende kosten verhalen bij de verzekering van de derde partij:
Alle rechten voorbehouden | Intervenzo is onderdeel van Florys Groep