De eerste twee jaar van een ziekteperiode hebben zowel de werknemer als de werkgever allebei verplichtingen. Maar wat als de werknemer langer dan 2 jaar ziek is? Wat moet er dan gebeuren? Wie heeft welke verplichtingen? In deze blog staat uitgelegd wat een werknemer en werkgever allemaal staat te wachten.
Aanvraag WIA-uitkering
Het meest voor de hand liggend bij een ziekteperiode van langer dan twee jaar is het aanvragen van een WIA-uitkering. WIA staat voor Wet werk en inkomen en wordt aangevraagd als een werknemer door de ziekte niet of minder kan werken en wanneer de werknemer door de ziekte het oude loon niet meer kan verdienen.
Na 87 weken krijgt de werknemer het WIA-aanvraagformulier van het UWV opgestuurd. Dit formulier moet de werknemer invullen en binnen drie weken terugsturen naar het UWV. De werkgever moet in die drie weken het re-integratiedossier opsturen naar het UWV. In dit dossier komt de probleemanalyse, het plan van aanpak, de bijstellingen van het plan van aanpak, de eerstejaarsevaluatie en het actuele oordeel van de bedrijfsarts. Het UWV gaat dit dossier bekijken en beoordelen en de werknemer zal een WIA-keuring krijgen.
Bij een WIA-keuring gaat een arts van het UWV beoordelen of de werknemer nog kan werken. Als deze arts vindt dat de werknemer nog mogelijkheden heeft, wordt de werknemer doorgestuurd voor een gesprek met een arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige kijkt wat voor werk een werknemer nog kan doen en wat de werknemer daarmee zou verdienen. Aan de hand daarvan bepaald de arbeidsdeskundige het percentage van de arbeidsongeschiktheid. Stel je voor: de arbeidsdeskundige stelt vast dat de werknemer nog 53% van het oude loon kan verdienen, dan is de werknemer voor 47% arbeidsongeschikt.
De WIA wordt pas toegekend als aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan.
Binnen de WIA zijn er twee verschillende soorten uitkeringen, namelijk de WGA en de IVA.
WGA-uitkering
WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Om deze uitkering te krijgen moet een werknemer aan de volgende eisen voldoen:
- Een werknemer is (langer dan) 2 jaar ziek en heeft mogelijkheden om weer te kunnen werken in de toekomst. Het kan zo zijn dat de werknemer al gedeeltelijk aan het werk is. Een werknemer krijgt dan een WGA als hij in de toekomst meer kan gaan werken.
- Door het werk wat de werknemer (gedeeltelijk) uitvoert kan de werknemer 65% of minder van het oude loon verdienen.
IVA-uitkering
IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Een werknemer heeft recht op deze uitkering als de werknemer:
- 20% of minder van het oude loon kan verdienen.
- Dit loon in de toekomst ongeveer gelijk blijft.
Het soort WIA-uitkering hangt af van het percentage van arbeidsongeschiktheid wat door de arbeidsdeskundige is vastgesteld. Het onderstaande overzicht laat zien welke uitkering de werknemer krijgt met een welk percentage van arbeidsongeschiktheid:
De loondoorbetalingsplicht stopt
De eerste twee jaar van een ziekteperiode is de werkgever verplicht het loon van de werknemer door te betalen. Na deze twee jaar stopt deze loondoorbetalingsplicht, maar dan moet de werkgever wel bewijzen dat hij aan de re-integratieverplichtingen heeft voldaan. Dit bepaalt het UWV. Als het UWV vindt dat er niet aan de re-integratieverplichtingen is voldaan zal de werkgever het loon voor maximaal een jaar moeten doorbetalen aan de werknemer. De werknemer heeft dan ook weer maximaal een jaar re-integratieverplichtingen.
Eventuele beëindiging arbeidsovereenkomst
Naast het feit dat de werkgever de eerste twee jaar een loondoorbetalingsplicht heeft, mag de werkgever de werknemer de eerste twee jaar niet ontslaan. Na deze twee jaar wordt dit verbod opgeheven en mag de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen. Dit kan worden gedaan door middel van het aanvragen van een ontslagvergunning of door het goedvinden van de werknemer. Een ontslagvergunning kan worden aangevraagd via de website van het UWV.
Met de invoering van de Wet werk en zekerheid is de werkgever verplicht om bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst een transitievergoeding te betalen aan de werknemer. Vanaf 1 april 2020 kan de werkgever deze vergoeding gecompenseerd krijgen. De werkgever kan deze vergoeding niet gecompenseerd krijgen als het dienstverband ‘slapend’ is aangehouden. Met een ‘slapend’ dienstverband wordt bedoeld dat een werkgever een werknemer in dienst houdt, maar zich verder niet inzet voor de re-integratie van de werknemer.
Niet alleen de werkgever kan de arbeidsovereenkomst beëindigen, de werknemer kan dit ook. Als de werknemer de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, is de werkgever verplicht om dit te doen. Maar als er bijvoorbeeld nog sprake is van mogelijkheden tot re-integratie van de werknemer bij de werkgever is werkgever niet verplicht om met het verzoek van de werknemer in te stemmen.