Gevolgen op het werk
Dat iemand met een verslavings- of doseringsprobleem toch blijft werken, brengt risico’s met zich mee. Over het algemeen functioneren deze werknemers minder goed op de werkvloer. Bij de signalen zijn
stemmingswisselingen genoemd. Deze kunnen ervoor zorgen dat iemand op het ene moment zichzelf volledig onder controle heeft en dat het andere moment dit helaas niet het geval is. Dit maakt de werknemer dus onberekenbaar, kan voor wrijving met collega’s zorgen en de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden vermindert. Op het moment dat iemand bijvoorbeeld een machine bedient, kan dit ook nog de veiligheid van collega’s in gevaar brengen.
Ook kunnen er financiële gevolgen zijn. Als een werknemer met een verslavings- of doseringsprobleem frequent verzuimt, zal de productiviteit lager worden, maar de kosten juist hoger.
Verwachting van werknemer
In artikel 11 van de ArboWet staat dat de werknemer verplicht is om in zijn doen en laten zorg te dragen voor zijn eigen en zijn collega’s welzijn, veiligheid en de gezondheid op de werkplaats. Op het moment dat een werknemer signaleert dat een andere werknemer zich niet aan het zojuist genoemde houdt, is hij verplicht dit te melden bij de leidinggevende.
Als werkgever mag je van je werknemer met een verslavings- of doseringsprobleem re-integratie inspanningen verwachten, zoals je die zou verwachten bij een werknemer die bijvoorbeeld griep heeft. Voor een werknemer met een verslavings- of doseringsprobleem gelden dus de ‘normale’ regels van verzuim.
Verwachting van werkgever
Als er een bedrijfsongeval plaatsvindt is in eerste instantie de werkgever aansprakelijk. Maar als er een bedrijfsongeval plaatsvindt welke veroorzaakt is door een werknemer met een verslavings- of doseringsprobleem ligt dit iets anders. Als de werkgever kan aantonen dat hij de zorgplicht is nagekomen of als hij kan aantonen dat er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid, is hij hier niet verantwoordelijk voor. Omdat verslaving als een ziekte wordt gezien, is er een kleine kans dat de werkgever bovenstaande kan aantonen. Dit, omdat iemand ziek is en dus niet met opzet of door bewuste roekeloosheid een bedrijfsongeval kan veroorzaken.
Een werkgever mag de werknemer verplichten deel te nemen aan een training, voorlichting of workshop. Dit op grond van het instructierecht (artikel 7:660BW).
Als laatste wordt er van een werkgever verwacht dat hij alles zal doen aan het herstel en re-integratie van de werknemer. Maar het gebruik van verdovende middelen onder werktijd wordt niet geaccepteerd, omdat de werknemer dan zijn eigen en zijn collega’s welzijn, veiligheid en gezondheid niet kan garanderen. Om die reden mag een uitzendkracht die een contract met uitzendbeding en een verslavings- of doseringsprobleem heeft en daardoor bovenstaande niet kan garanderen, direct ontslagen worden.
Iedere organisatie gaat anders om met werknemers die een verslavings- of doseringsprobleem hebben. Vraag bij je werkgever na welke regels in deze situatie gelden. Zorg er als werkgever voor dat hier een duidelijk beleid voor is!
Alle rechten voorbehouden | Intervenzo is onderdeel van Florys Groep