Het is algemeen bekend dat zwangere werknemers recht hebben op 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft een zwangere werknemer dus recht op 16 weken verlof. Maar wat als desbetreffend werknemer ziek wordt als gevolg van haar zwangerschap? Wat zijn dan haar rechten? Hoe gaat de Ziektewet om met zwangere werknemers die ziek zijn? En hoe kan je als werkgever voorkomen dat je werknemer ziek raakt als gevolg van haar zwangerschap?
Op het moment dat een zwangere werknemer ziek wordt, betekend dat niet dat er direct sprake is van ziekte als gevolg van zwangerschap. Het is aan de bedrijfsarts om dit vast te stellen. De bedrijfsarts gaat dan kijken naar de oorzaak van het verzuim en het moment waarop de werknemer ziek is geworden: voor, tijdens of na haar zwangerschap. Het UWV hanteert 5 verschillende periodes waarin een zwangere werknemer ziek kan worden als gevolg van haar zwangerschap:
1. Voor de verlofperiode en in de eerste 24 weken van de zwangerschap
Als dit het geval is, krijgt de werknemer een Ziektewet-uitkering en deze loopt door totdat de WAZO begint.
Op het moment dat een zwangere werknemer in de eerste 24 weken een miskraam krijgt, heeft zij ook recht op een Ziektewet-uitkering. Dit moet wel gemeld worden als de uitkering wordt aangevraagd door de werkgever.
2. Voor de verlofperiode en na de eerste 24 weken van de zwangerschap
Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de eerste periode. Wat het verschil tussen de eerste en tweede periode is dat, wanneer de zwangere werknemer een vroeggeboorte heeft of de baby komt helaas te overlijden, de werknemer recht heeft op een WAZO van 16 weken.
3. Tijdens het zwangerschapsverlof (6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum)
Als een werknemer ziek wordt binnen de periode van 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum en nog niet met zwangerschapsverlof is gegaan, heeft zij recht op een Ziektewet-uitkering. Deze ziektedagen worden afgetrokken van de 16 weken van het verlof, maar na de bevalling heeft een werknemer altijd recht op 10 weken bevallingsverlof.
4. Tijdens het bevallingsverlof
Als de werknemer ziek wordt tijdens de 16 weken van haar verlof heeft zij geen recht op een Ziektewet-uitkering, omdat de werknemer dan ook al een WAZO-uitkering krijgt.
5. Na het verlof
Als een werknemer na het verlof nog niet kan werken als gevolg van de zwangerschap of bevalling, heeft de werknemer recht op een Ziektewet-uitkering.
WAZO
WAZO staat voor Wet Arbeid en Zorg. In deze wet zijn verschillende verlofsoorten geregeld met als doel om het combineren van werk en zorgtaken makkelijker te maken. Een werkgever vraagt de WAZO-uitkering aan en het UWV betaald deze uit gedurende het verlof van de werknemer. De werknemer krijgt 100% van het dagloon uitbetaald welke berekend wordt aan de hand van het sv-loon dat de werknemer verdiende voordat haar verlof begon.
Ziekte als gevolg van zwangerschap voorkomen
Als werkgever heb je het beste voor met je werknemers en hoop je natuurlijk dat je werknemer een gezonde en fijne zwangerschap heeft. Het NVAB heeft richtlijnen opgesteld voor zwangerschap, postpartumperiode en werk. Als werkgever kan je ook je steentje aan bijdragen door de werknemer te wijzen op de volgende rechten die zij heeft tijdens haar zwangerschap:
- Recht op extra pauzes
- Recht op regelmatige werktijden
- Recht op beperkt vrijwillig overwerken
- Recht op rustmomenten op het werk
- Recht op het inplannen van medische afspraken onder werktijd
- Recht op aangepaste werkzaamheden
- Recht om niet ontslagen te worden
Wil je als werkgever of als werknemer weten wat deze rechten precies inhouden? Neem dan contact op met Prevenzo!
Alle rechten voorbehouden | Intervenzo is onderdeel van Florys Groep